Düsseldorf International Airport

Düsseldorf Airport (in het Duits Flughafen Düsseldorf) is de internationale luchthaven van Düsseldorf. De luchthaven ligt 7 kilometer van het noorden van Düsseldorf en 20 kilometer van Essen in de Metropoolregio Rijn-Ruhr. Düsseldorf is de vierde luchthaven van Duitsland in termen van passagiers. In 2021 vervoerde het ondanks corona bijna 8 miljoen passagiers. Het heeft drie terminals en is een hub voor onder andere Eurowings.

De luchthaven is geopend op 19 April 1927 nadat men twee jaar was bezig geweest om de luchthaven op te bouwen. De eerste internationale route werd uitgevoerd door Sabena tussen Brussels, Antwerp, Düsseldorf en Hamburg. In het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte de burgerluchtvaart van de luchthaven en werd de luchthaven gebruikt door het leger. In 1948 werd de luchthaven heropend voor burgers. De luchthaven was toen in handen van een Brits bestuur en snel werden internationale vluchten uitgevoerd door de British European Airways. Bijvoorbeeld naar Londen. Sinds 1950 is de luchthaven eigendom van de Duitse staat.

Op 1 April 1955 startte Lufthansa met diensten tussen Düsseldorf, Frankfurt en München. In 1959 landde het eerste geplande straalvliegtuig vanuit Kopenhagen uitgevoerd door Scandinavian Airlines. In 1961 verplaatste LTU (LTU Lufttransport-Unternehmen GmbH) haar thuisbasis van Keulen Bonn Airport en in hetzelfde jaar verwerkte Düsseldorf Airport voor het eerst meer dan 1 miljoen passagiers. In 1969 werd de hoofdbaan verlengd tot 3000 meter en kwam er een tweede terminal bij. De nieuwe terminal werd in april 1973 geopend.

Op 11 april 1996 brak de brand op de luchthaven van Düsseldorf uit. Dit is tot op de dag van vandaag de grootste brand op een luchthaven ooit. Het vuur ontstond door laswerkzaamheden aan een verhoogde weg voor Terminal A boven de aankomsthal. Door slechte brandbeveiliging kon het vuur zich snel verspreiden waardoor dit snel oversloeg naar passagiersruimten van de luchthaven. Zeventien mensen overleden als voornamelijk aan de gevolgen van het inademen van rook. De brand was destijds de grootste publieke ramp in de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen. De schade aan de luchthaven werd geschat op honderden miljoenen, Terminals A en B moesten volledig worden gereconstrueerd. Terwijl reparaties aan de gang waren, werden passagiers ondergebracht in grote tenten.

In 1998 begon het Airport2000+ project met het leggen van de eerste steen van de parkeergarage. In mei 2000 werd het nieuwe station Düsseldorf Airport geopend met genoeg capaciteit voor 300 treinen per dag. In dat jaar maakten al 16 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. In 2001 werd de nieuwe vertrekhal Terminal B geopend. Een jaar later werd de pendeldienst tussen de terminals vervangen door een monorail, de SkyTrain. De monorail rijdt de 2,5 kilometer tussen het treinstation en de terminal met een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. Het systeem is ontwikkeld door Siemens en is gebaseerd op de vergelijkbare H-Bahn die met twee lijnen op de universiteitscampus van Dortmund rijdt.

In januari 2015 kondigde Emirates aan dat het vanaf juli 2015 de Airbus A380 zou inzetten op de vluchten van Dubai naar Düsseldorf. In mei werden de nodige aanpassingen aan de luchthaven afgerond die nodig waren om de Airbus A380 te kunnen afhandelen. Hiervoor was nodig een parkeerplaats met drie jetbruggen, een bredere taxibaan en nieuwe grondafhandelingsapparatuur. In ditzelfde jaar kondigde Lufthansa aan te stoppen met de langeafstandbasis op de luchthaven om economische redenen. De basis bestond uit twee Airbus A340-300’s die naar Chicago en Newark konden vliegen. In 2017 kondigde ook Air Belin herstructureringsmaatregelen aan met als gevolg een krimp van de activiteiten op Düsseldorf Airport. Hoewel sommige vluchten werden overgedragen aan luchtvaartmaatschappij Niki vervielen er ook een groot aantal langeafstandroutes. Bijvoorbeeld vluchten naar het Caribisch gebied. In februari 2018 kondigde Eurowings aan dat eind oktober 2018 alle langeafstandsroutes die momenteel werden bediend van de luchthaven Keulen-Bonn naar Düsseldorf Airport te verhuizen om daar beter aanwezig te kunnen zijn.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Henri Coanda International AirportBucharest
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Berlin Brandenburg AirportBerlijn
Hamburg AirportHamburg
Chisinau International AirportChişinău
Stockholm Arlanda AirportStockholm
Sabiha Goekcen International AirportIstanbul
Antalya AirportAntalya
Ankara Esenboga International AirportAnkara
To top