Berlin Brandenburg Airport

Berlin Brandenburg Airport (volluit Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt) is een internationale luchthaven ten zuiden van Berlijn. Het is vernoemd naar de voormalig burgemeester van West-Berlijn en de West-Duitse kanselier Willy Brandt. Het ligt 18 kilometer ten zuidoosten van het centrum van de hoofdstad van Duitsland en wordt als uitvalsbasis gebruikt voor EasyJet, Eurowings en Ryanair. De luchthaven is vooral populair voor vluchten naar Europese vakantiebestemmingen en een aantal intercontinentale vluchten.

De nieuwe luchthaven van Berlijn vervangt de oude luchthaven van Berlijn waaronder Tempelhof, Schönefeld en Tegel. Jaarlijks gebruiken ongeveer 34 miljoen passagiers de luchthaven en hierdoor is Berlin Brandenburg Airport bijna de grootste luchthaven van Duitsland. In termen van passagiers groter dan Düsseldorf, maar kleiner dan Frankfurt Airport. Het is hiermee de vijftien drukste luchthaven van Europa. 

Bij de opening was er ruimte voor het vervoeren van 46 miljoen passagiers per jaar. Terminal 1 zou 28 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken en Terminal 2 ruim 6 miljoen. Door de corona pandemie werd de tweede terminal pas geopend in maart 2022. De terminal van de voormalig luchthaven Berlin-Schönefeld die is opgegaan in Berlin Brandenburg kan nog eens 12 miljoen passagiers per jaar vervoeren. Voor 2035 staan er verschillende uitbreidingsmogelijkheden op de planning om jaarlijks nog meer passagiers te kunnen verwerken.

De oorspronkelijke planning voor de opening van de luchthaven was oktober 2011. Door vertragingen als gevolg van een slechte bouwplanning en corruptie ontving Berlin Brandenburg Airport pas in mei 2020 de officiele vergunning. Op 31 oktober 2020 ging de luchthaven open voor commercieel verkeer. Dit was 14 jaar nadat er gestart was met de bouw. De gerenoveerde passagiersfaciliteiten van Schönefeld werden op 25 oktober 2020 opgenomen als Terminal 5, terwijl alle andere luchtvaartmaatschappijen de overgang van Tegel naar Berlijn Brandenburg Airport op 8 november 2020 voltooiden.

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Zurich AirportZurich
Malta International AirportValletta
Hurghada International AirportHurghada
Stuttgart AirportStuttgart
Cologne Bonn AirportKeulen
Düsseldorf International AirportDüsseldorf
Fuerteventura AirportFuerteventura
Gran Canaria AirportGran Canaria
Gothenburg-Landvetter AirportGothenburg
Copenhagen AirportKopenhagen
To top